Tokaj & CO, s.r.o. je najväčším producentom tokajských vín v tejto oblasti pôsobí pod súčasným názvom od roku 1999, no prvotné korene siahajú až do 60-tych rokov minulého storočia.
Vinohradnícka a vinárska oblasť Tokaj, je jednou z piatich oblastí na svete, v ktorých možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín.
Slovenská tokajská vinohradnícka a vinárska oblasť je najmenšou, ale najhodnotnejšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku.
Prvý tokajský výber bol vyrobený v roku 1631. A od tej doby sa na technológii príliš veľa nemenilo – jednoducho nie je dôvod. Vína vyrábané len z najlepšieho hrozna a cibéb, v kombinácii s dubovými sudmi a stredovekou tufovou pivnicou už stáročia spolupracujú a vytvárajú jedinečné vína známe po celom svete.
Zaradenie toho ktorého vinohradníckeho honu do tokajskej oblasti bolo podmienené historickým vývojom a dlhoročným skúmaním. Patria sem len južne, juho-východne a juho-západne orientované svahy. Tento typ orientácie svahov spôsobuje, že kry viniča sú po celý deň vystavené pôsobeniu teplého jesenného slnka, ktoré dokáže zo živín zeme, vody a vzduchu vyprodukovať v bobuliach hrozna dostatočné množstvo prírodného cukru a aromatických látok. Pôda je výrazne kamenistá, sopečného pôvodu. Pôsobenie pôdy má nenahraditeľné účinky pri dozrievaní hrozna.
Typickým znakom pôdy na tokajskom hone je, že aj po chladnej jesennej noci je ráno ešte teplá. Dlhá a suchá jeseň je typickým znakom tejto oblasti. Jesenné dni sa takmer pravidelne začínajú rannými hmlami, ktoré podporujú tvorbu a rozvoj ušľachtilej plesne Botrytis cinerea Persoon na bobuliach hrozna.
Kto sa s pojmom Tokaj už stretol, toho neprekvapí, že vo vinici nájde len tri odrody – Furmint, Lipovinu a Muškát žltý. Oberačka v Tokaji sa začína v období, keď sa vo všetkých ostatných vinohradníckych oblastiach končí. Hrozno sa necháva na kroch prezrievať, vo zvlášť priaznivých ročníkoch zcibébovatie. Vtedy sa pôsobením slnka, pôdy, typickej tokajskej rannej hmly a plesne Botrytiscinerea Persoon vytvárajú v strapcoch hrozna cibéby, ktoré dávajú tokajským vínam ich nenapodobiteľnú chuť a vôňu.
V súčasnosti obhospodarujeme 110ha vinohradov výlučne vo Vinohradníckej oblasti Tokaj.
Odrodová skladba je daná zákonom a dlhoročnou tradíciou – Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinohrady sa nachádzajú v katastrochobcí Čerhov, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto. Väčšina vinohradov je obhospodarovaná v režime tzv. Integrovanej produkcie.
Naše vína si môžete zakúpiť priamo vo vinárstve, pri posedeniach a degustácii.
Taktiež si ich môžete ochutnať a zakúpiť na rôznych vinárskych výstavách, ale i prostredníctvom eshopov, vinoték a predajní po celom Slovensku.