vinárstvo TOKAJ & CO Malá Tŕňa
1,00 EUR
25,00 CZK
vinárstvo Tokaj, Medzipivničná 202, 076 82 Malá Tŕňa
vinárstvo TOKAJ & CO Malá Tŕňa
Krajina: Slovensko
Kraj: Košický
Okres: Trebišov
Mesto / obec: Malá Tŕňa
Typ objektu: Vinárstvo
ID objektu: 929
Ponuka objektu:
Vínna pivnica Predaj vína Degustácie

 

Tokaj & CO, s.r.o. je najväčším producentom tokajských vín v tejto oblasti pôsobí pod súčasným názvom od roku 1999, no prvotné korene siahajú až do 60-tych rokov minulého storočia.

 

 

 

Vinohradnícka a vinárska oblasť Tokaj, je jednou z piatich oblastí na svete, v ktorých možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín.
Slovenská tokajská vinohradnícka a vinárska oblasť je najmenšou, ale najhodnotnejšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku.
Prvý tokajský výber bol vyrobený v roku 1631. A od tej doby sa na technológii príliš veľa nemenilo – jednoducho nie je dôvod. Vína vyrábané len z najlepšieho hrozna a cibéb, v kombinácii s dubovými sudmi a stredovekou tufovou pivnicou už stáročia spolupracujú a vytvárajú jedinečné vína známe po celom svete.
Zaradenie toho ktorého vinohradníckeho honu do tokajskej oblasti bolo podmienené historickým vývojom a dlhoročným skúmaním. Patria sem len južne, juho-východne a juho-západne orientované svahy. Tento typ orientácie svahov spôsobuje, že kry viniča sú po celý deň vystavené pôsobeniu teplého jesenného slnka, ktoré dokáže zo živín zeme, vody a vzduchu vyprodukovať v bobuliach hrozna dostatočné množstvo prírodného cukru a aromatických látok. Pôda je výrazne kamenistá, sopečného pôvodu. Pôsobenie pôdy má nenahraditeľné účinky pri dozrievaní hrozna.
Typickým znakom pôdy na tokajskom hone je, že aj po chladnej jesennej noci je ráno ešte teplá. Dlhá a suchá jeseň je typickým znakom tejto oblasti. Jesenné dni sa takmer pravidelne začínajú rannými hmlami, ktoré podporujú tvorbu a rozvoj ušľachtilej plesne Botrytis cinerea Persoon na bobuliach hrozna.
Kto sa s pojmom Tokaj už stretol, toho neprekvapí, že vo vinici nájde len tri odrody – Furmint, Lipovinu a Muškát žltý. Oberačka v Tokaji sa začína v období, keď sa vo všetkých ostatných vinohradníckych oblastiach končí. Hrozno sa necháva na kroch prezrievať, vo zvlášť priaznivých ročníkoch zcibébovatie. Vtedy sa pôsobením slnka, pôdy, typickej tokajskej rannej hmly a plesne Botrytiscinerea Persoon vytvárajú v strapcoch hrozna cibéby, ktoré dávajú tokajským vínam ich nenapodobiteľnú chuť a vôňu.
V súčasnosti obhospodarujeme 110ha vinohradov výlučne vo Vinohradníckej oblasti Tokaj.
Odrodová skladba je daná zákonom a dlhoročnou tradíciou – Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinohrady sa nachádzajú v katastrochobcí Čerhov, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto. Väčšina vinohradov je obhospodarovaná v režime tzv. Integrovanej produkcie.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neexistuje na svete miesto, kde by na Vás tokajské víno zapôsobilo tak, ako v mieste svojho vzniku – v našej historickej pivnici z 15. storočia (Národná kultúrna pamiatka). Komplex pivníc má celkovú dĺžku 2,5km a ukrýva 1500 sudov, dve degustačné miestnosti a archív vín. 
 
Degustáciou vás s úsmevom na tvári a množstvom zaujímavých informácií prevedie pani Ing. Zuzka Čorbová, naša hlavná enologička.
 
 

 

 

Naše vína si môžete zakúpiť priamo vo vinárstve, pri posedeniach a degustácii.
Taktiež si ich môžete ochutnať a zakúpiť na rôznych vinárskych výstavách, ale i prostredníctvom eshopov, vinoték a predajní po celom Slovensku.

 

 

   názov: Vinárstvo TOKAJ & CO
   adresa: Medzipivničná 202, 076 82 Malá Tŕňa
   podoblasť / oblasť: Vinohradnícka oblasť Tokaj
   región: Malá Tŕňa
   GPS: 48.455812° x 21.679332°
   e-shop:  
   všeobecné info - kontakt: +421 905 122 254
   ubytovanie - kontakt:  
   degustácie - kontakt: +421 905 596 603
   e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 
   www: www.tokaj.sk
   fb: www.facebook.com/TokajCo
   odkaz na ubytovanie:  

 

 

 
No reviews for house
Please past text to modal