vinárstvo Domin & Kušický Veľký Krtíš
1,00 EUR
25,00 CZK
vinárstvo Domin & Kušický, Poľná 5, 990 01 Veľký Krtíš
vinárstvo Domin & Kušický Veľký Krtíš
Krajina: Slovensko
Kraj: Banskobystrický
Okres: Veľký Krtíš
Mesto / obec: Veľký Krtíš
Typ objektu: Vinárstvo
ID objektu: 916

 

VÍNO NATURAL Domin & Kušický je prvým certifikovaným ekologickým vinárstvom a vinohradníctvom na Slovensku.

 

 

 

Prírodné prostredie a klimatické podmienky lokality Veľkého Krtíša umožňovali pestovanie viniča už v stredoveku.
Pre naše vinohrady je charakteristický jednoduchý záves, kde oproti klasike nepotrebujeme toľko drôtenky a šírka sponov je 3 m x 0,8 m, niekde 1 m. Takto vinohrady prirodzene dýchajú a sú prevzdušnené, ale vyžadujú kvalitný rez a precízne prevedené zelené práce. Burina sa likviduje mechanicky – mulčovaním, plečkovaním, vykášaním a ručným kopaním.
Z postrekov máme povolené kontaktné sírnaté a meďnaté prípravky, ale len v obmedzenom množstve. Za niekoľko rokov práce v ekologických vinohradoch vidieť odolnosť viniča, a to nás vedie k ešte k striedmejšej ochrane.
V rámci výrobného procesu využíva vinárstvo nerezové nádrže, v prípade červených vín barikové sudy a pre novú líniu vín dokonca aj betónové vajíčka.
Vinice ležiace vo Veľkom Krtíši a jeho okolí tvoria základ vinárstva o rozlohe 20 ha. 
Ďalšie lokality, ktoré obhospodarujeme, sú hon Pustatina v katastri obce Dolné Plachtince o výmere 10 ha., hon Katovka v extraviláne obce Modrý Kameň a 5 ha viníc  a hon Husárka v obci Vinica na ploche 5 ha.
Medzi vyhľadávanú a obľúbenú odrodu vína patrí Cabernet Sauvignon, ako aj červené cuvéečka Dominus BIO či Modrý kvet BIO či Rulandské šedé, ktoré je vyrobené šetrným priamym lisovaním a odkalením (sur-lie).
 
Ak zastávate zdravý životný štýl a dbáte skutočne na to, čo prijímate, máme pre vás dobrú správu. Vinárstvo prichádza s filozofiou, ktorá prináša ozajstné BIO víno. To nie je považované len ako marketingová nálepka, ale ako životný štýl.
Všetky naše vína a produkty nesú označenie a číslo certifikácie Bio.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinárstvo ponúka po dohode možnosť riadených degustácií. Majitelia cestujú s vínami aj na rôzne festivaly, či už doma, alebo v zahraničí. 
Sú členmi Veľkokrtíšskej vínnej cesty s ktorou organizujú rôzne akcie, napríklad „Nové vína“ v mesiaci január, „Otvorené pivnice“ spolu s vinármi z Hontu vždy v mesiaci jún na Jána. V auguste ich môžete stretnúť na „Hrušovských slávnostiach“, v októbri na „Wine Snow Donovaly“ alebo v novembri na „Štiavnickej vinšpacírke“.
 
Pri návšteve vinárstva môžete ochutnať remeselnú čokoládu, kde kakaové bôby fermentovali v červenom víne DOMINUS, alebo môžete ochutnať najnovší počin Davida Kušického – „ tomuVerjus“.
 
 
 

 

 

Vína z vinárstva Domin & Kušický si môžete zakúpiť priamo vo vinárstve, alebo počas degustácie.
Zakúpiť si ich môžete i prostredníctvom nášho e-shopu na stránkach vinárstva.

 

 

   názov: Vinárstvo Domin & Kušický
   adresa: Poľná 5, 990 01 Veľký Krtíš
   podoblasť / oblasť: Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
   región: Modrý Kameň
   GPS: 48°12´52.55" x 19°20´50.05"
   e-shop: https://dominkusicky.sk/produkty/
   všeobecné info - kontakt: +421 47 483 05 07
   ubytovanie - kontakt:  
   degustácie - kontakt: +421 907 145 646
   e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.  
   www: www.dominkusicky.sk
   fb: www.facebook.com/dominkusicky
   odkaz na ubytovanie:  

 

 

 
No reviews for house
Please past text to modal